Радослав Рибарски обаче не дава доказателства, а прави само догадки Народният

...
Радослав Рибарски обаче не дава доказателства, а прави само догадки Народният
Коментари Харесай

Избухва скандал с проектите за саниране! Депутат твърди, че фирми фалшифицирали енергийните сертификати

Радослав Рибарски обаче не дава доказателства, а прави единствено догадки

Народният фаворит от ПП-ДБ Радослав Рибарски се съмнява за фалшифицирани документи за енергийна успеваемост на някои от постройките, утвърдени за саниране през 2024 година. Той ще инициира чуване на Агенцията за стабилно енергийно развиване в Комисията по енергетика в 49-ото Народно заседание, на която е зам.-председател.

Според него било допустимо част от енергийните инспектори да са завишили оценките на постройките, с цел да бъдат утвърдени плановете. Рибарски стигна и по-далеч – има подозрения, че някои от компаниите са създали действителни обследвания и ще упорства Агенцията за стабилно енергийно развиване да ги ревизира.

Сертификатът е един от 6-те критерия за класиране при санирането. Народният фаворит от ПП-ДБ обаче не ползва съответни доказателства, а прави догадки. Не е изключено това да е чисто политически ход за гласоподавателите от неговия район - Стара Загора, където броят на утвърдените планове е прекомерно дребен. 

В същото време стана ясно, че има добър авариен запас, който ще се усвои при второто кандидатстване.

Бургас и Варна са отличниците в програмата, тъй като имат предел от по 80 млн.лева и получават надлежно – 78,5 млн.лева и 79,8 млн.лева, само че имало други общини, като Русе, които от 50 млн.лева са съумели да усвоят под 20 млн.лева.

В цялата страна прагът на утвърдените планове е сред 55 и 60 %, а в Смолян – под 5 %.

При всички положения има към 300 млн.лева по програмата, които могат да се употребяват за някоя от постройките в аварийния лист. В него попадат общо 2178 блока, чието саниране, съгласно актуалните цени, би коствало на бюджета 2,6 млрд.лева.

Вижте цялостния лист на жилищните здания, които ще бъдат санирани 100% безплатно с пари по програмата в Бургас:

Меден рудник - блокове с №: 96, 30, 12, 411, 417, 4, 8, 405, 78, 6, 86, 13, 81, 14 от вход 5 до вход 11, 100, 103, 487, 91, 20 с входове А и Б, 113, 75

Лазур - блок №79

Изгрев - блокове с №: 18, 23 от вход 1 до вход 4, 66, 35 от вход 1 до вход 6, 44, 28 а

Славейков - блок №10

Собствениците на блоковете, които са включени в аварийния лист, могат да аплайват за финансиране от Етап II. За него е очакван бюджет в размер на 282 470 400 лв.. Одобрените здания за присъединяване в този стадий на процедурата здания обаче ще получат до 80% безплатна финансова помощ, а останалата част е съфинансиране, което ще се обезпечи с гъвкава банкова скица, с цел да не натоварва семействата и да докара до заплащане на вноските със икономисване на средства от сметките за ток.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР